BANK ŻYWNOŚCI - PODPROGRAM 2019 – Efekty
PODPROGRAM 2019 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Olszance przy współpracy z Bankiem Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 61 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Olszanka.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
-3.28 ton żywności;
-183 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2019 w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020 roku nie przeprowadzono warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących dla osób korzystających z pomocy żywnościowej, gdyż pierwszą dostawę produktów żywnościowych otrzymaliśmy w styczniu 2020 roku a w okresie późniejszym przeprowadzenie w/w warsztatów stało się niemożliwe z powodu panującej pandemi Covid-19.